739 08 48 60   739 08 48 59

Szkolenie

Żywienie i suplementacja w sporcie dla laika i profesjonalisty

15 kwietnia 2018

Wrocław

paweł szewczyk

Szkolenie

Żywienie i suplementacja w sporcie dla laika i profesjonalisty

Termin

15 kwietnia 2018

Miejsce

Wrocław

Prowadzący

Paweł Szewczyk

Tematyka

żywienie, dietetyka, żywienie w sporcie, żywienie w sporcie

Cena

  • 290 zł

Dla grup min. 3-osobowych niższa cena. Prosimy o kontakt na adres szkolenia@kondycja.edu.pl

 

 

Opis

Na szkoleniu omówione zostaną zagadnienia związane z żywieniem i suplementacją w sporcie.

Kursant powinien posiadać podstawowe informacje z zakresu biochemii i fizjologii człowieka

Program:

 

  • Sport a rekreacja – podstawowe różnice w podejściu klienta, trenera i dietetyka
  • Rola aktywności fizycznej w życiu. Aktywność fizyczna a stres na wielu płaszczyznach
    • Czy cardio zawsze podnosi poziom kortyzolu?
    • Zawsze więcej znaczy lepiej? – konsekwencje nierozważnego doboru rodzaju i intensywności wysiłku
    • Czym grozi sportowcowi niedobór ruchu?

Żywienie

  • Wprowadzenie do dietetyki sportowej – czym różnić się powinno żywienie osoby aktywnej od nieaktywnej?
  • Makro- i mikroskładniki u sportowców – zapotrzebowanie, rola, źródła, ryzyko niedoborów
  • Żywienie w zależności od celu – grupy produktów, techniki, modulacja odczuciem głodu i sytości a energetyczność i wartość odżywcza diety
  • Nawodnienie w sporcie – kiedy, co, ile i dlaczego?
  • Jak żywić w okresie kontuzji/unieruchomienia?

 

Suplementacja

  • Suplementy w sporcie – jakie związki stosować i zalecać by uzyskać zamierzony efekt bez ryzyka narażenia zdrowia
    • Suplementy wspomagające przyrost masy i siły mięśniowej
    • Suplementy zwiększające wydolność
    • Suplementy wzmagające koncentrację i skupienie
    • Suplementy prozdrowotne
    • Odżywki białkowe i węglowodanowo-białkowe – na co zwrócić uwagę by nie dać się nabrać
    • Zanieczyszczenie suplementów – rozdmuchany mit czy niebezpieczny fakt?

Medycyna w sporcie

  • Najczęstsze dolegliwości dotykające sportowców – metody prewencji i wspomagania leczenia
  • Żywienie i suplementacja w dysfunkcjach wątroby o różnym podłożu

Merytoryczna dyskusja i ciekawostki ze świata nauki i praktyki wliczone w cenę!

Prowadzący

Paweł Szewczyk

Doktorant w Katedrze Gastroenterologii i Hepatologii UMW, magister dietetyki, trener personalny. Na co dzień praktykujący dietetyk sportowców zawodowych, amatorów  i osób o zwiększonej aktywności fizycznej, asystent na Wydziale Dietetyki PMWSZ w Opolu i wykładowca w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu. 
Praca magisterska pt. „Miejsce suplementów i substancji dopingujących w sporcie i ich wpływ na układ pokarmowy” otrzymała wyróżnienie za ponadprzeciętną wiedzę i wkład pracy autora. 
Autor parudziesięciu artykułów branżowych publikowanych w prasie, m.in. w czasopismach Apetyt Na Zdrowie, Kulturystyka i Fitness, Magazyn Trenera, Dieta & Trening, Trainer oraz publikacji naukowych z zakresu suplementacji w sporcie i medycynie. Założyciel bloga szewczykpassion.wordpress.com. 
Uczestnik i prelegent wielu konferencji i szkoleń z terenu całego kraju.

Lokalizacja

Wrocław

Formularz zapisu

Dane do faktury (jeśli inne niż dane osobowe):

* Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych teraz i w przyszłości przez firmę Kami z siedzibą we Wrocławiu, przy ul. Kasztanowej 3a.


* Wyrażam zgodę na przesyłanie informacji handlowych drogą elektroniczną na podany powyżej adres email.
Informacje dotyczyć będą oferty firmy Kami. Można z nich zrezygnować w każdym czasie.

Zamknij Menu