739 08 48 60   739 08 48 59

Szkolenie

Podstawy dietetyki – żywienie osób aktywnych

18 listopada 2017

Wrocław

Tadeusz Sowiński

Szkolenie

Podstawy dietetyki - żywienie osób aktywnych

Termin

18 listopada 2017

Miejsce

Wrocław

Prowadzący

Tadeusz Sowiński

Tematyka

żywienie, dietetyka, żywienie w sporcie, żywienie osób aktywnych

Cena

  • 350 zł

Dla grup min. 3-osobowych niższa cena. Prosimy o kontakt na adres szkolenia@kondycja.edu.pl

 

 

Opis

Szkolenie adresowane do osób chcących zdobyć lub poszerzyć wiedzę z zakresu żywienia człowieka ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb osób aktywnych fizycznie

Program:

  1. Wprowadzenie do tematu,
    • wszystko co wiesz na temat żywienia jest nieprawdą!
    • największe mity żywieniowe.
  2. Czym jest dieta i jakie ma znaczenie dla osób aktywnych fizycznie?
    • dieta – złe skojarzenia, definicja diety,
    • bez diety nie ma atlety czyli dieta jako niezbędny element wspomagania wysiłku,
    • piramida żywieniowa – krótka charakterystyka poszczególnych kategorii,
    • piramida żywieniowa – wersje alternatywne,
  3. Zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze
    • ile energii potrzebuje organizm, czyli podstawowa i całkowita przemiana materii,
    • węglowodany – czym są, gdzie występują, jak określić zapotrzebowanie, jak wpływają na formę sportową
    • błonnik – rola fizjologiczna, zalecane spożycie i dlaczego więcej nie znaczy lepiej,
    • białko – znaczenie dla zdrowi i kondycji fizycznej, występowanie, zapotrzebowanie, mity i fakty na jego temat,
    • tłuszcz – demitologizacja tłuszczu, zapotrzebowanie, podział: kwasy nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone: omega 3 i omega 6
    • witaminy – występowanie w żywności, skutki nadmiaru i niedoboru, wpływ na formę sportową,
    • składniki mineralne - występowanie w żywności, skutki nadmiaru i niedoboru, wpływ na formę sportową,
  4. Nie daj się na to nabrać!
    • profesjonalna lustracja etykiety – na co zwracać uwagę?
    • nowość – żywność „pseudoprozdrowotna”
  5. Napoje i kwestia nawodnienia organizmu
    • równowaga wodno-elektrolitowa w pigułce,
    • co należy pić i jakich napojów unikać,
    • soki owocowe – dlaczego warto ich unikać?
    • alkohol a forma sportowa,
  6. Omówienie ważnych zagadnień związanych z dietetyką
    • czym jest przemiana materii i jak na nią wpłynąć?
    • Indeks gliekmiczny – ważny czy przeceniany?
    • Ładunek glikemiczny – bardziej wartościowy niż IG?
    • Wrażliwość insulinowa – czym jest, jak ją poprawić?
  7. Nadwaga i otyłość
    • Definicja nadwagi i otyłości,
    • Dlaczego tyjemy?
    • Pułapka bilansu energetycznego, czyli dlaczego kaloria nie jest równa kalorii,
    • „Jesteś tym co jesz” – czy aby na pewno?
    • Co “tuczy” bardziej, cukier czy tłuszcz?
  8. „Inżynieria metaboliczna” – ciekawostki przydatne w praktyce
    • czyli jak to się dzieje, że po zjedzeniu przesolonych frytek mam ochotę na przesłodzoną colę?
    • produkty, które sprzyjają nadmiernej konsumpcji,
    • produkty, które zmniejszają łaknienie.
  9. Układanie diety – ćwiczenia
    • jakie dane są potrzebne by ułożyć dietę?
    • jak przeprowadzić wywiad żywieniowy?
    • układanie diety w praktyce,
    • najczęstsze błędy popełniane podczas układania diety,

Prowadzący

Tadeusz Sowiński

Dietetyk, szkoleniowiec, autor wielu artykułów z dziedziny dietetyki sportowej.

https://www.facebook.com/tadeuszsowinskidietetyksportowy/

Lokalizacja

Wrocław, szczegóły wkrótce.

Formularz zapisu

Dane do faktury (jeśli inne niż dane osobowe):
* Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych teraz i w przyszłości przez firmę Kami z siedzibą we Wrocławiu, przy ul. Kasztanowej 3a.

* Wyrażam zgodę na przesyłanie informacji handlowych drogą elektroniczną na podany powyżej adres email. Informacje dotyczyć będą oferty firmy Kami. Można z nich zrezygnować w każdym czasie.
Zamknij Menu